Sweden - Southeast Europe News Site

Sweden - Southeast Europe News Site

Welcome

to the news site of the Chamber of Commerce for Sweden - Southeast Europe in cooperation with Business Sweden and Governments and Organisations in SEE.

Skuldtyngda rumäner hoppas på lotterivinst

RomaniaPosted by Chambers of Commerce Sweden - Southeast Europe Tue, August 31, 2010 13:26:47

I Rumänien spekuleras det i en snar regeringskris. Regeringen vacklar på grund av sina tuffa åtgärder mot den ekonomiska krisen. Besparingarna är tuffa för de flesta rumäner, rapporterar Sveriges Radios utsända i Dagens Eko.
Lönenivån i offentliga sektorn har sänkts med 25 procent, tusentals jobb har dragits in och momsen har höjts. Men Monica Cojoaca, som jobbar på bank, klarar inte att anpassa sig till sämre tider.
– Det är svårt att lägga bort kreditkortet, säger Monica Cojoaca och skrattar lite generat.
Hennes skulder växer stadigt. Hon är 30 år och lever ensam i en etta, som föräldrarna hjälpt henne att köpa.
Banklönen på omkring 6 000 kronor i månaden har inte stigit på två år och någon höjning är inte i sikte, inte heller som privatanställd.
– Jag hoppas jag vinner på lotteri någon dag, säger den unga rumänskan och det kan man nästan förstå, när hon, banktjejen, avslöjar att hon dribblar skulder och köp mellan fyra olika kreditkort.

Rumäniens ekonomiska sits liknar mycket Spaniens. Statens finanser var tidigare i schack och ekonomin växte under många år tack vare rumänernas köplust. Men nu har bubblan spruckit och de står i stället kvar med stora skulder till utlandet. Ekonomin krymper. Butikerna stänger.

  • Comments(0)//news.sweden-southeasteurope.se/#post308