Sweden - Southeast Europe News Site

Sweden - Southeast Europe News Site

Welcome

to the news site of the Chamber of Commerce for Sweden - Southeast Europe in cooperation with Business Sweden and Governments and Organisations in SEE.

Ungern nästa Grekland?

HungaryPosted by Chambers of Commerce Sweden - Southeast Europe Fri, June 04, 2010 15:26:58

Risken är överhängande att Europas krisande Piigs-länder får en ny klubbmedlem skriver Dagens Industri idag.
Ungerns beräknade budgetunderskott är betydligt större än vad man tidigare trott.
Oro för att Ungern blir nästa land på randen till konkurs skickar kalla kårar över Europa. Över en natt har landets beräknade budgetunderskott fördubblats, enligt regeringen i Budapest.
Uttalandet kom på torsdagen från andremannen för Ungerns regeringsparti Fidesz, Lajos Kosa. Han tillade att statsfinanserna var i mycket sämre skick än vad någon tidigare räknat med.

Ungerns valuta Forint föll brant på den nervösa marknaden och kostnaden för långivare att försäkra sig mot en ungersk bankrutt, så kallade CDS-kontrakt, rusade i höjden.
Även euron tog stryk under torsdagseftermiddagen när skräcken spreds för att budgetkrisen på allvar satt tänderna i ännu ett EU-land.EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso uppmanade samtidigt Ungern att snabba på sina budgetnedskärningar.

Ungerns ekonomi tog aldrig riktigt fart som flera av de östeuropeiska grannarna under högkonjunkturen. 2008 styrde landen undan en valutakollaps med hjälp av akutlån från EU och IMF och BNP har krympt mer för varje kvartal i två år. Men analytiker tolkar regeringens utspel som ett politiskt spel för att vinna hemmaopinionens stöd för nödvändiga reformer. De betraktar jämförelserna med Grekland som överdrivna, rapporterar Reuters.

Den sittande center-högerregeringen kom till makten så sent som i april, på vallöften om att Ungern ska stimulera sig ur krisen med skattesänkningar. Men på torsdagen kom en obehaglig överraskning. Landets budgetunderskott är dubbelt så stort som tidigare beräknat, med minus 7 till 7,5 procent av BNP i stället för 3,8 procent, enligt regeringen.
Regeringen meddelar att den snabbt måste byta fot till besparingar i stället för stimulanser.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.