Sweden - Southeast Europe News Site

Sweden - Southeast Europe News Site

Welcome

to the news site of the Chamber of Commerce for Sweden - Southeast Europe in cooperation with Business Sweden and Governments and Organisations in SEE.

Serbien ett litet steg närmare EU

SerbiaPosted by Chambers of Commerce Sweden - Southeast Europe Mon, October 25, 2010 22:23:32
Serbien tog i dag ett litet steg mot ett medlemskap i europeiska unionen, genom att EU:s utrikesministrar formellt har skickat Serbiens ansökan vidare till kommissionen. Beslutet borde ha fattats för över ett halvår sedan, säger utrikesminister Carl Bildt i en intervju i Sveriges Radio.
Men det krävdes hårda förhandlingar för att få Nederländerna att gå med på att öppna dörren för Serbien.
– Här hade vi en diskussion ända in i det sista, med Holland på den ena kanten och Sverige på den andra. Där insisterade vi på lite mer positiva tongångar i alla fall i förhållande till dem som holländarna ville ha. Det slutade med en kompromiss, säger Carl Bildt.
Dagens beslut betyder att EU-kommissionen nu kan börja sin genomlysning av Serbiens snart ett år gamla EU-ansökan. Det kan om kanske ett år leda till ett beslut om formella medlemskapsförhandlingar för Serbien, även om ett eventuellt verkligt medlemskap ligger många år framåt i tiden.
Lyssna på hela intervjun med SR-intervjun med Carl Bildt här.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.